Perkahwinan masyarakat cina

Dalam masyarakat cina, jamuan perkahwinan dikenali sebagai xǐ-jǐu yang secara harfiahnya bermaksud wain kegembiraan dan kekadang adalah jauh lebih penting. Adat perkahwinan masyarakat cina uploaded by sal sabila adat perkahwinan kaum cina uploaded by wong siaw ying falsafah di sebalik adat perkahwinan melayu. Tanda kebahagiaan dan sampul merah - tanda kebahagian merupakan hiasan paling penting dalam majlis perkahwinan masyarakat cina. Dalam masyarakat cina, upacara perkahwinan dimulakan dengan acara bersanding dan selepas itu pasangan pengantin akan dibawa bertemu ahli. Dalam masyarakat cina, perkara yang dianggap mustahak dalam perkahwinan kaum cina ialah pengumuman perkahwinan itu kepada kawan.

Setelah mengkaji serba sedikit mengenai adat perkahwinan dalam masyarakat melayu dan cina, kini saya bawa paparkan pula mengenai a dat perka. Perkahwinan adalah satu perkara yang dipandang berat oleh masyarakat cina secara turun-menurun walaupun berada dalam zaman yang moden kini, banyak adat tradisional dalam perkahwinan tidak diamalkan oleh masyarakat cina lagi, tetapi juga mempunyai adat-adat yang kekal diamalkan dalam perkahwinan cina. Dalam hampir semua masyarakat, perkahwinan antara adik-beradik dilarangkan, dengan keluarga raja mesir kuno, perkahwinan cina - pengaturan antara keluarga.

Dalam masyarakat cina, sesuatu perkahwinan itu dirancang dan diatur sebaik-baiknya mengikut kepercayaan mereka juga, pasangan yang berkahwin tanpa mengikut aturan. Masyarakat cina masyarakat cina orang cina di malaysia merupakan kaum yang kedua besar di negara ini. Oleh itu adalah menjadi kewajipan masyarakat cina menyimpan pakaian perkahwinan untuk dipakai sewaktu meninggal dunia. Setiap amalan dan adat masyarakat cina ini mempunyai pengertian yang tersendiri bukan sahaja melambangkan norma-norma yang wujud di perkahwinan. Pantang larang perkahwinan masyarakat cina sebelum tiba hari perkahwinan sekiranya terdapat kematian di kalangan ahli keluarga bakal pengantin,.

Kemuncak upacara perkahwinan masyarakat cina ialah pada sebelah malam iaitu jamuan makan jamuan makan ini diadakan secara besar-besaran sama ada di rumah,. Dalam masyarakat cina, sesuatu perkahwinan itu dirancang dan diatur sebaik-baiknya mengikut kepercayaan mereka juga, pasangan yang berkahwin tanpa mengikut aturan adat dianggap tidak sah. Dalam kajian ini, masyarakat cina di malaysia telah dipilih sebagai subjek kajian ruang lingkup kajian ini meliputi adat dan pantang larang semasa perayaan, perkahwinan dan. Dalam masyarakat cina, perkahwinan dipilih berdasarkan keperluan untuk pembiakan, nama baik keluarga serta keperluan bapa dan suaminya. Perkahwinan adalah perkara yang sangat penting dalam kehidupan seseorang individu dalam masyarakat cina, perkahwinan merupakan satu titik tolak yang membawa perubahan besar dalam kehidupan mereka.

perkahwinan masyarakat cina Perkahwinan cina (bahasa cina: 婚姻 pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan pada asalnya, kebudayaan cina membenarkan percintaan, dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik cina.

Perkahwinan dalam masyarakat cina merupakan satu titik tolak yang membawa perubahan besar dalam kehidupan mereka perkahwinan penting untuk mengekalkan institusi keluarga dan melaluinya keturunan nenek moyang dapat diteruskan daripada satu generasi kepada generasi yang lain dalam masyarakat cina. Dalam maysarakat melayu, kepentingan adat sangat diutamakan dalam kehidupan merekasetiap perlakuan mereka akan dipengaruhi dengan adatnya yang tersendiri terutama dalam majlis perkahwinan masyarakat melayu. Perkahwinan dalam masyarakat cina merupakan satu titik tolak yang membawa perubahan besar dalam kehidupan mereka perkahwinan penting untuk.

Adat perkahwinan masyarakat cina 1 uta 1062 hubungan etnikprof madya paimah atoma 2 ahmad fitri bin mahamad napiah 1110319 muhd shahrul nurul ain binte nizam bin abdmohamad juraimi rashid 1110445 1110326 nur ain binti syazana binti hassan nordin 1112051 1112049 aishah binti yusof 1112047. Masyarakat cina di malaysia menjalani kehidupan yang tenteram bersama kaum- kaum yang lain setiap perayaan yang disambut bangsa cina juga diterima baik oleh segenap. Kaum cina mempunyai adat yang bercanggah dengan agama mereka dan pantang larang yang mereka perlu patuti semasa perkahwinan masyarakat cina tidak begitu banyak.

Selain masyarakat melayu, masyarakat cina juga melihat perkahwinan sebagai peringkat hidup yang sangat penting perkahwinan dalam masyarakat ini merupakan satu titik tolak yang membawa perubahan besar dalam kehidupan mereka. Konsep di atas jelas menunjukkan masyarakat cina mementingkan nilai-nilai mumi yang membentuk masyarakat agar hidup saling bantu-membantu dan. Dari aspek perkahwinan,masyarakat cina akan merancang dan mengatur sesuatu perkahwinan dengan sebaik-baiknyamengikut. Perkahwinan dalam masyarakat cina merupakan satu titik tolak yang membawa perubahan besar dalam kehidupan mereka perkahwinan penting untuk mengekalkan institusi keluarga dan melaluinya keturunan nenek moyang dapat diteruskan daripada satu generasi kepada generasi yang lain.

perkahwinan masyarakat cina Perkahwinan cina (bahasa cina: 婚姻 pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan pada asalnya, kebudayaan cina membenarkan percintaan, dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik cina. perkahwinan masyarakat cina Perkahwinan cina (bahasa cina: 婚姻 pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan pada asalnya, kebudayaan cina membenarkan percintaan, dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik cina. perkahwinan masyarakat cina Perkahwinan cina (bahasa cina: 婚姻 pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan pada asalnya, kebudayaan cina membenarkan percintaan, dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik cina. perkahwinan masyarakat cina Perkahwinan cina (bahasa cina: 婚姻 pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan pada asalnya, kebudayaan cina membenarkan percintaan, dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik cina.
Perkahwinan masyarakat cina
Rated 3/5 based on 50 review

2018.